be(nl) /
Duurzaamheid

Hoogtepunten uit het Björn Borg duurzaamheids-rapport 2023

Om bij te dragen aan een betere toekomst, richten we ons op het maken van veranderingen waar we de grootste impact kunnen hebben. Door passie, een winnende houding en hard werken zijn we vastbesloten om een bedrijf te runnen met het diepste respect voor mens en natuur.

Onze producten zijn ontworpen om de trendcycli te overleven door hoogwaardige, tijdloze ontwerpen, meer duurzaam geproduceerde materialen, en betere transport- en productieprocessen. Onze bredere duurzaamheidsdoelen pakken de uitdagingen aan die worden gesteld door klimaatverandering en we hebben enkele geweldige hoogtepunten uit ons laatste Duurzaamheidsrapport 2023. Lees er hier meer over!

DUURZAAMHEIDSRAPPORT 2023

Een paar woorden van onze CEO

"Ik ben ervan overtuigd dat we actief moeten bijdragen aan een betere toekomst voor mode. We weten dat koopgedrag steeds meer zal worden beïnvloed door bewuste consumenten en investeerders. Maar ons werk gaat niet alleen over het beheren van reputatierisico's. Het gaat erom wat goed voelt in ons hart. Voor mij gaat het om onze missie: mensen inspireren om te sporten om de beste versies van zichzelf te worden en een duurzame levensstijl aan te nemen die zowel mensen, natuur als producten waardeert."

- Henrik Bunge

DUURZAAMHEIDSRAPPORT 2023

Head of Sustainability over enkele hoogtepunten van 2023

"In 2023 hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt in lijn met onze duurzaamheidsroutekaart, waarbij we onze CO2-uitstoot met 12% hebben verminderd ten opzichte van onze basislijn van 2020.


Transparantie in de toeleveringsketen is een cruciaal element van onze duurzaamheidsstrategie en we hebben in 2023 aanzienlijke vooruitgang geboekt. We hebben klimaatgegevens verzameld van een groot deel van onze leveranciers. Deze gegevens geven ons waardevolle inzichten en een dieper begrip, waardoor we onze strategie en actieplan kunnen verfijnen.


Een van onze successen dit jaar was de snelle overgang naar hernieuwbare energiebronnen. In nauwe samenwerking met onze leveranciers werden zonnepanelen succesvol geïnstalleerd in verschillende fabrieken, waardoor onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk werd verminderd. Deze overgang is niet alleen in lijn met ons plan om de uitstoot te verlagen, maar benadrukt ook het potentieel van collectieve actie om duurzame verandering teweeg te brengen.


We hebben verdere stappen ondernomen om het gebruik van meer duurzaam geproduceerde materialen in onze producten te verhogen. Op dit moment bestaat 69% van onze totale productie uit gerecyclede, biologische of andere materialen met een lage impact. Ons ultieme doel is om tegen 2030 volledig over te stappen op 100% meer duurzaam geproduceerde materialen."

- Sofia Svensson

DUURZAAMHEIDSRAPPORT 2023

Duurzaamheid Hoogtepunten 2023

Duurzaamheidswerk moet van binnenuit komen. Het moet niet alleen deel uitmaken van de zakelijke agenda, maar ook een natuurlijk onderdeel zijn van elk detail in de gehele toeleveringsketen. Onze strategie wijst de weg voor ons werk in de toekomst. Hier is slechts een selectie van hoogtepunten binnen ons duurzaamheidswerk:

  • Toenemend gebruik van gerecycled polyester - Vandaag is 57% van al het polyester dat we gebruiken gerecycled.

  • Better Cotton - We werken samen met Better Cotton om katoengemeenschappen te helpen overleven en gedijen, terwijl we het milieu beschermen en herstellen. Better Cotton is een initiatief dat telers opleidt om voor het milieu te zorgen en de rechten en het welzijn van werknemers te respecteren. In 2023 werd 563 miljoen liter water bespaard en werd 344 kg actief ingrediënt in pesticiden vermeden door de aankoop van Better Cotton. Hier kunt u meer lezen over Better Cotton.

  • Het vullen van onze verzenddozen - We hebben enkele jaren gewerkt om een goede oplossing te vinden voor onze verzenddozen. Het doel is om minder lucht te vervoeren en een nieuwe oplossing zal worden geïmplementeerd in 2024. We hebben besloten te investeren in een nieuwe vouwmachine voor ons magazijn. Hierdoor kunnen we minder lucht vervoeren en als gevolg daarvan onze emissies aanzienlijk verminderen. We zouden wel 6600 m3 per jaar kunnen besparen, wat een grote impact zou hebben op onze transportemissies.

DUURZAAMHEIDSRAPPORT 2023
  • Tijdens 2023 hebben we ook alle verpakkingen voor inkomende leveringen bij onze leveranciers in kaart gebracht. - We zullen in 2024 beginnen met de overgang naar gerecycled materiaal in de bijgeleverde dozen en polybags.

  • Verlaagde emissies van transport - Reductie van emissies van transport met 63% in vergelijking met 2022.

  • Meer duurzaam geproduceerde producten - Op dit moment is 100% van onze kleding en 57% van alle tassen meer duurzaam geproduceerde producten. Ons doel is dat 100% van onze producten meer duurzaam geproduceerd wordt. Wanneer we het hebben over meer duurzaam geproduceerde producten, betekent de definitie dat minstens 70% van het gewicht bestaat uit een meer duurzaam geproduceerd materiaal of dat het het Better Cotton-initiatief ondersteunt. We geloven dat een materiaal meer duurzaam geproduceerd is wanneer het is gemaakt van duurzamere of gerecyclede vezels en is geteeld en vervaardigd met methoden die een kleinere impact hebben op het milieu en de planeet in vergelijking met conventionele alternatieven. Lees hier meer over duurzaamheid.

  • Verminderde CO2-uitstoot door verpakkingen - Onze CO2-uitstoot door verpakkingen is sinds 2020 met 23% afgenomen.

  • Gecontroleerd hout, gecertificeerde bossen en gerecyclede verpakkingen - 100% van het karton in verpakkingen voor producten, e-commerce en uitgaande verzending komt uit gecertificeerde bossen, gecontroleerd hout of gerecyclede verpakkingen.

  • Gestart met de verkoop van producten van tweede kwaliteit in outletwinkels - In 2023 werd een nieuw concept gelanceerd in onze outletwinkels, waar we nu ook producten verkopen die uit de productie zijn gekomen met kleine defecten, tegen gereduceerde prijzen. Het is zeer gewaardeerd en iets waar we mee zullen doorgaan in de toekomst.

Focusgebieden voor 2024 en daarna

Als we praten over de toekomst, hebben we het vaak over "A better tomorrow" en we werken hard en met een sterke focus op duurzaamheid om jaar na jaar de uitstoot te verminderen.

Er is ook een grotere focus op het verminderen van alle nieuwe vezels en het waarborgen van een langdurige duurzame werkomgeving. Onze beste manier om waarde te creëren is door de klimaatverandering te bestrijden via onze gehele waardeketen - van productie en transport tot ontwerp en verkoop.

Enkele van onze belangrijkste focuspunten:

  • Meer en beter verkregen materiaal voor producten en verpakkingen

  • Toenemend aandeel groene energie

  • Energie-efficiëntie en verbetering van productieprocessen

Onze klimaatacties zijn ontworpen om te voldoen aan het doel van het Parijse Akkoord van 1,5° volgens de STICA-methode - Swedish Textile Initiative for Climate Action. Onze duurzaamheidsroutekaart wordt jaarlijks herzien en omvat onze ambitie om onze voetafdruk te beperken en te verkleinen.

Een materiaal of een productieproces kan nooit 100% duurzaam zijn. Maar we geloven dat door meer duurzaam verkregen materialen aan te schaffen en productieprocessen te verbeteren, we onze koolstofvoetafdruk aanzienlijk kunnen verminderen.

DUURZAAMHEIDSRAPPORT 2023

Hoogtepunten van 2024

In 2024 zullen meer gerecyclede materialen in onze producten worden verwerkt. Hier zijn enkele hoogtepunten die de markt zullen raken in 2024:

  • Alle voeringen voor onze tassen worden gemaakt van gerecyclede materialen.

  • We verhogen het aandeel biologisch katoen in onze UW Her- en vrijetijdsconcepten.

  • We introduceren gerecycled katoen in onze producten.

  • We implementeren gerecycled polyester en gerecycled polyamide in de elastiek van onze Performance Underwear en Premium Cotton Stretch-ondergoed.

  • We lanceren Bamboo Viscose-producten en nieuwe loungewear in TENCEL™ Lyocell.

We hebben ook een groep opgericht die zich richt op het vinden van betere verftechnieken voor ons assortiment in de komende seizoenen. Dit is een belangrijke stap in ons routekaart voor het verminderen van emissies tegen 2030.

Duurzaamheidsrapport 2023

Duurzame mensen & een winnend concept met ons Train to live DNA

Onze overtuiging dat training ons beter kan maken, is met ons in alles wat we doen - we leven niet om te trainen, we trainen om te leven. #traintolive


Met training worden we sneller, slimmer, gezonder en efficiënter. Onze ambitie om een eersteklas werkgever te zijn, wordt vooral gedemonstreerd door mensen de kans te geven de beste versie van zichzelf te worden. We geloven dat als je de kans krijgt om persoonlijk en professioneel te groeien, je beter zult worden, en niets staat in de weg om te worden wat je wilt.

Duurzame mensen - enkele van onze succesfactoren:


Gezonde work/life balance - ondersteuning via Performance Management Systems om een goede balans te bereiken en negatieve stress te vermijden. Een voortdurende opvolging van onze doelen elke maand samen met de manager.

Workflow, wat betekent dat we elke week een uur in stilte werken aan het prioriteren, plannen voor de komende week en het leegmaken van onze mailboxen - een eenvoudige manier om controle en een goede structuur voor ons werk te creëren.

Sports hour - We krijgen dagelijks de mogelijkheid om te bewegen en er zijn volop keuzemogelijkheden als het gaat om beweging - en elke vrijdag is deelname verplicht en sporten we allemaal samen - een perfect einde van de werkweek!


Hier kunt u het duurzaamheidsverslag 2023 volledig lezen.

Verwante artikelen

Duurzaamheid / Interviews

Groene energie in fabrieken

Praat mee met ons hoofd Duurzaamheid, Sofia Svensson, over groene energie in fabrieken.

Lees meer

Björn Borg Sustainability Report 2022 - Highlights

In our sustainability report for 2022, you can read about our work, projects and wins that took place during the year and what our focus is going forward. Here we will go through a couple of our highlights from 2022.

Lees meer

Duurzaamheid

Ontdek 100% gerecyclede zwembroeken

Al onze zwembroeken voor kinderen en de overgrote meerderheid van onze zwembroeken voor heren zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Lees meer

Duurzaamheid

Duurzaamheid van idee tot product

Heb je je wel eens afgevraagd welk traject een product aflegt voordat jij het in handen krijgt? Er is een hele keten van mensen betrokken bij het verduurzamen van onze producten, van de ontwerpfase tot de productie en het vervoer.

Lees meer