Training

Low impact workout

Lichte-intensiteitsoefeningen zijn, zoals de naam al aangeeft, het tegenovergestelde van high-intensity training of HIIT. Lichte aërobe oefeningen zijn geschikt voor iedereen en hebben veel voordelen.

Hier praten we meer over wat het is en laten we natuurlijk enkele voorbeelden van oefeningen en vormen van lichte training zien. Probeer het uit!

Low impact workout

Slow Mountain Climbers

10 herhalingen x 3 sets

LOW IMPACT WORKOUT

Roeimachine

De roeimachine is een echt goed hulpmiddel voor zowel lage als hoge intensiteitstraining, omdat hij zeer aanpasbaar is. U krijgt een betere conditie en een effectieve training van het hele lichaam, omdat beide benen, billen, romp, rug en armen tegelijkertijd werken.

LOW IMPACT WORKOUT

Fiets

Fietsen op een hometrainer in de sportschool, of regelmatig buiten fietsen, kan zowel een vorm van beweging met hoge als lage intensiteit zijn. Het hangt allemaal af van snelheid, intensiteit en hartslag.


Door langzamer te fietsen of met eenvoudigere intervallen waarbij de hartslag niet maximaal omhoog gaat, kun je langere afstanden fietsen en tegelijkertijd je conditie verbeteren.

LOW IMPACT WORKOUT

Lopen op een loopband

Het gebruik van de loopband voor lage-intensiteitsoefeningen is zowel effectief als aanpasbaar, geschikt voor zowel beginners als meer ervaren sporters. Pas de helling en snelheid aan volgens jouw niveau, probeer het uit en daag jezelf telkens een beetje meer uit.

LOW IMPACT WORKOUT

Lunges

10 herhalingen x 3 sets

LOW IMPACT WORKOUT

Wat is beweging met lage intensiteit?

In tegenstelling tot HIIT-training, die intens is en gepaard gaat met veel zweet en een hoge hartslag, is lage-intensiteitstraining het tegenovergestelde. Bij dit type training zou je ongeveer op 50-70% van je maximale hartslag moeten zitten. Je zou tijdens de training moeten kunnen praten.


Het doel van lage-intensiteitsoefening is om langer vol te houden. Het wordt ook meestal duurtraining genoemd, wanneer je voor een langere tijd bezig bent maar met een lage belasting zodat je het volhoudt, en tegelijkertijd je uithoudingsvermogen vergroot. Je krijgt een betere gezondheid en sneller herstel tussen de sessies, ideaal tussen intensievere workouts.


Veel hardlopers gebruiken lichte training wanneer ze aan het hardlopen zijn, waarbij ze afwisselen tussen intensievere runs en intervallen met langzamere runs. Vooral goed voor jou als beginner om je lichaam te laten wennen aan hardlopen en je hardlooptechniek te ontwikkelen.


Er zijn veel gezonde voordelen aan het afwisselen van hoogintensieve sessies met rustigere. Het beste is om je training te variëren en op sommige dagen intensiever te trainen en op andere dagen een rustigere lage-intensiteitssessie in te lassen.


Voeg ook low impact workout toe aan je trainingsroutine. Hier zijn slechts enkele van de voordelen:

  • Makkelijk aan te passen aan je niveau en omstandigheden

  • Verlaagt de bloeddruk

  • Goede en zachte manier om vet te verbranden

  • Lage belasting op het lichaam, verminderd risico op blessures

  • Verbeter je uithoudingsvermogen en help je de mogelijkheid te oefenen om verder te rennen

LOW IMPACT WORKOUT

Voorbeelden van low impact workout

Wissel intensieve, zweterige trainingen af met sessies met een lage intensiteit waarbij u uw lichaam beweegt, maar met een lagere hartslag. Hier zijn enkele voorbeelden van vormen van lichaamsbeweging met lage intensiteit die u aan uw routine kunt toevoegen:

  • Yoga

  • Zwemmen

  • Wandelingen

  • Licht joggen

  • Wielersport

  • Pilates

  • Lage intensiteit trainingen zonder sprongen en met een lagere hartslag

Verwante artikelen

Training

HIIT training - HIIT workout voor iedereen

Tips voor effectieve HIIT-oefeningen om leuke HIIT-workouts te creëren.

Lees meer

Training

Tabata-oefeningen - Effectieve Tabata-training voor iedereen

Hier komt een ongeveer dertig minuten durende Tabata-sessie met effectieve Tabata-oefeningen.

Lees meer

Training

Hardlooptechniek - Hardloop tips van Björn Borg

We willen tips en hardlooptechnieken delen die je zullen helpen je prestaties en plezier tijdens het hardlopen te maximaliseren.

Lees meer

Training

Intervaltraining hardlopen

Wil je meer uit je hardlooptraining halen en een sterkere loper worden? Voeg dan intervaltrainingen toe aan je trainingsprogramma.

Lees meer